Kek Batik Indulgence ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya adalah gambar tentang Kek Batik Indulgence yang dapat sobat jadikan wawasan.

Kek Batik Indulgence anda dapat membuat Kek Batik Indulgence gunakan 23 bahan 12 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Selain itu juga tambahkan Bahan- bahan :-.
  2. Silahkan kamu persiapkan kek batik.
  3. Anda butuh Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Kamu perlu 1 Ketul Butter 250g.
  5. Sobat juga memerlukan 1 Cawan Milo.
  6. Anda membutuhkan 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Anda butuh 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Silahkan kamu siapkan 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Anda membutuhkan 1 Biji Telur.
  10. Siapkan juga 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Selain itu juga tambahkan 1/2 Sdk garam.
  12. Anda Memerlukan Topping Cheese:-.
  13. Anda butuh 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Anda Memerlukan 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Kamu siapin 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Kamu siapin 50 mls air panas.
  17. Sediakan juga 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Anda butuh 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Silahkan sobat persiapkan Topping Coklat :-.
  20. Silahkan kamu persiapkan 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Silahkan kamu persiapkan 1 Sudu Makan Butter.
  22. Anda membutuhkan 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Kamu membutuhkan 1 Sudu kecil esen vanila.

Step by step cara membuat Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Batik Indulgenceartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com