Kek Choc Indulgence ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya adalah gambar mengenai Kek Choc Indulgence yang bisa Anda jadikan contoh.

Kek Choc Indulgence anda sanggup membuat Kek Choc Indulgence pakai 25 bahan 14 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek Choc Indulgence

  1. Selain itu juga tambahkan BAHAN-BAHAN UNTUK KEK.
  2. Anda Memerlukan 150 gram tepung naik sendiri*.
  3. Anda membutuhkan 3 sudu besar serbuk koko*.
  4. Kamu perlu 150 gram gula kastor.
  5. Silahkan sobat siapkan 120 ml susu coklat.
  6. Kamu siapin 80 ml minyak jagung/butter yang dicairkan.
  7. Anda perlu 5 biji telur Gred A.
  8. Kamu perlu 2 sudu besar coffee emulco.
  9. Sediakan 1 1/2 sudu besar ovallet.
  10. Anda membutuhkan Satukan bahan bertanda* dan ayak.
  11. Silahkan sobat siapkan BAHAN-BAHAN UNTUK WHITE CHOCOLATE FILLING.
  12. Sediakan juga 100 gram compound white chocolate (guna brand Beryl's Gourme).
  13. Silahkan kamu persiapkan 250 gram non dairy whipping cream (guna brand Rich's Gold Label).
  14. Kamu perlu 150 gram butter.
  15. Anda butuh 100 gram gula kastor (aznie xbbh sbb coklat dah manis).
  16. Silahkan kamu siapkan 2 biji kuning telur.
  17. Siapkan juga BAHAN-BAHAN UNTUK DARK CHOCOLATE FILLING.
  18. Persiapkan 100 gram compound dark chocolate(saya guna brand Gourmet).
  19. Sediakan juga 250 gram non dairy whipping cream (guna brand Rich's Gold Label).
  20. Anda butuh 150 gram butter.
  21. Sediakan juga 100 gram gula kastor(gula aznie tak bubuh sebab coklat dah manis).
  22. Silahkan kamu persiapkan 2 biji kuning telur.
  23. Siapkan juga 300 gram compound dark chocolate(potong kecil supaya cepat larut).
  24. Sediakan 300 gram non dairy whipping cream.
  25. Sediakan 25 gram butter.

Step by step cara memasak Kek Choc Indulgence

  1. CARA MEMBUATNYA 1.Pukul telur dan gula kastor hingga kembang.Masukkan ovallet dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
  2. 2.Masukkan minyak jagung,putar perlahan.Masukkan pula susu coklat dan coffee emulco.
  3. 3.Apabila sebati,masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko yang telah diayak tadi.Pukul perlahan hingga sebati.
  4. 4.Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dan lapik baking paper,bakar selama 30-40 minit,suhu 180'c bergantung kepada kapasiti oven masing2.Guna loyang size 8".Bila kek dah masak,sejukkan dan potong menjadi 4 keping.
  5. UTK POTONGAN YG CANTIK AZNIE AZNIE GARISKAN DL PISAU KT KELILING KEK SEDIKIT JGN DALAM SGT... KEMUDIAN AMBIK BENANG LETAKKAN KT KEK YG KITA TANDA TADI...KEMUDIAN AMBIK BENANG LETAKKAN KT KEK YG KITA TANDA TADI...KEMUDIAN TARIK... IN SHAA ALLAH POTONGANNYA SEKATA.....
  6. CARA MEMBUAT WHITE CHOCOLATE FILLING Cairkan coklat compound secara double boil.Ketepikan. Pukul non dairy whipping cream hingga pekat.Ketepikan. Dalam mangkuk/bekas lain,satukan gula kastor dan butter.Pukul hingga kembang.Masukkan kuning telur dan pukul lagi.Masukkan coklat compound yang dicairkan tadi,kacau sebati.Akhir sekali masukkan whipping cream yang sudah dipukul tadi,kacau sebati..
  7. CARA MEMBUAT DARK CHOCOLATE FILLING CARANYA SAMA DENGAN KAEDAH PENYEDIAAN WHITE CHOCOLATE FILLING DI ATAS YA....
  8. CARA MEMBUAT GANECHE 1.Tuang non dairy whipping cream ke dalam periuk,masak di atas dapur hingga timbul buih2 kecil. Masukkan butter kacau perlahan. Masukkan coklat compound dan kacau sehingga coklat cair,kacau lagi sehingga agak pekat,tutup api. Sejukkan sekejap sebelum tuang atas kek **aznie kacau kt dlm kukusan je.. yg mn air dh mendidih...tak terus kacau kat dapur... rasanya buat cam ni lg cantik hasilnya.....
  9. CARA MELAPIS KEK 1.Ambil kek yg dah dipotong kepada 4 keping tadi.
  10. 2.Ambil sekeping kek dan letak atas papan kek,sapukan white chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan.
  11. 3.Letak lagi sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan.
  12. 4.Ulang hingga lapisan kek habis.Sejukkan didalam peti ais beberapa jam sebelum dituang ganache(saya sejukkan kira-kira 2 jam).
  13. 5.Bila dah sejuk,keluarkan dari peti ais dan curah ganache di atas dan sekeliling kek.Hias mengikut kreativiti.Sejukkan semula kek ke dalam peti ais sebelum dihidang.
  14. STEP MELAPIS KEK-WHITE CHOC FILLING-KEK-DARK CHOC FILLING-KEK-WHITE CHOC FILLING-KEK-DARK CHOC FILLING-GANACHE TIPS:UNTUK MENDAPATKAN POTONGAN KEK YANG CANTIK DAN KEMAS,GUNAKAN PISAU YANG TELAH DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS SELAMA BEBERAPA MINIT,KEMUDIAN LAP PISAU DENGAN KAIN BERSIH,BARU POTONG KEK.RENDAM SEMULA PISAU UNTUK POTONGAN.

Begitulah pembahasan Kek Choc Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Choc Indulgenceartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com