Kek belacan (kek lapis sarawak) ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Kek belacan (kek lapis sarawak) yang dapat sobat jadikan contoh. While this might seem fairly standard—layers are a common feature in dessert, after all—kek lapis Sarawak takes the idea of layering to a whole other level. The Sarawak layer cake, known as kek lapis Sarawak (meaning "Sarawak layer cake") or kek lapis moden Sarawak in Malay, is a layered cake served in Sarawak, Malaysia on special occasions. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali.

Satu lagi resepi kek sarawak yang sedap!!! Kek Buah Kukus Lembab dan Sedap Azie Kitchen. Indonesian Desserts, Asian Desserts, Brownie Desserts, Brownie Recipes, Layer Cake Recipes, Dessert Recipes, Cake Cookies, Cupcake Cakes, Cupcakes. kamu mampu membuat Kek belacan (kek lapis sarawak) pakai 13 bahan 8 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Kamu membutuhkan 250 gm mentega.
  2. Siapkan juga telur 10 biji.
  3. Silahkan sobat siapkan 1 tin susu pekat manis.
  4. Kamu butuh 1 tin serikaya.
  5. Silahkan kamu siapkan 1 tin kecil nestle cream.
  6. Silahkan sobat persiapkan 1 paket kecil horlicks.
  7. Silahkan kamu siapkan 1 paket kecil milo.
  8. Sediakan 2 cawan tepung gandum.
  9. Silahkan kamu siapkan 1 cawan gula halus.
  10. Sediakan juga 1 sudu kecil nescafe.
  11. Silahkan kamu persiapkan 1 sudu besar serbuk koko.
  12. Persiapkan 1 susu tea esen vanilla.
  13. Silahkan sobat siapkan browning sugar secukupnya.

BAHASA MALAYSIA VERSION Kek yang meletop-letop hangat di perkatakan pada raya tahun ni. menggabungkan kek tradisi Sarawak iaitu Kek Belacan dan Kek Lumut serta di tambahkan dengan cheesecake. ya rabbi. tak terkata. Kek belacan yang paling terkenal di Sarawak. Menjadi kek yang wajib ada ketika perayaan. Rupa seakan kek coklat biasa, tapi ada bahan-bahannya yag tiada pada kek biasa yang menjadikan kek belacan ini unik.

Intruksi cara membuat Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Panaskan air untuk mengukus..
  2. Pukul mentega & gula halus hingga gebu.kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul..
  3. Masukkan esen vanilla + susu oekat manis + serikaya + nestle cream & pukul sebati..
  4. Masukkan pula horlicks + milo + sebuk koko & nescafe..kacau sebati bahan tersebut..
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit..
  6. Masukkan pula browning sugar sehingga adunan tersebut berwarna kehitaman. gaul sehingga semuanya sebati..
  7. Sediakan loyang yg telah digiris dgn mentega & tepung.masukkan adunan ke dlm loyang & tutup dgn aluminium foil..
  8. Kukus sehingga 5 jam.

Rujukan Resipi : - Resepi Kek Lapis Sarawak. Kek istimewa berasal dari negeri Sarawak, warisan turun temurun daripada sahabat lama. Aku sediakan bahagian resepi ni sebab aku tengok blog ni suram sangat. Kek Lapis Sarawak maker Siti Nazirah Bolhi said in the past, the cake had a higher fat and sugar content. She is proud to have baked a kek lapis for Head of State Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng during a recent celebration.

Begitulah pembahasan Kek belacan (kek lapis sarawak) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek belacan (kek lapis sarawak)konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com