Neapolitan Sponge Cake ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya merupakan gambar tentang Neapolitan Sponge Cake yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Neapolitan Sponge Cake anda dapat memasak Neapolitan Sponge Cake gunakan 16 bahan 10 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Neapolitan Sponge Cake

  1. Anda perlu Bahan A.
  2. Kamu butuh 90 gm Tepung gandum.
  3. Kamu membutuhkan 12 gm Tepung jagung.
  4. Silahkan kamu persiapkan 1/4 sudu kecil baking soda.
  5. Anda Memerlukan 1/4 sudu kecil garam halus.
  6. Anda membutuhkan 6 Kuning telur.
  7. Silahkan sobat persiapkan 1 sudu kecil esen vanilla.
  8. Selain itu juga tambahkan 70 gm Minyak jagung.
  9. Persiapkan 100 gm coconut milk ~ saya guna susu cair.
  10. Silahkan kamu persiapkan Bahan B.
  11. Kamu membutuhkan 6 Putih telur.
  12. Siapkan juga 1/4 sudu kecil cream of tartar ~ saya guna cuka masakan.
  13. Sediakan juga 100 gm gula kastor.
  14. Sobat juga memerlukan C Bahan.
  15. Anda Memerlukan Beberapa titis pewarna pink + 1 sudu kecil perisa strawberry.
  16. Anda butuh 1/2 sudu besar serbuk koko.

Langkah cara membuat Neapolitan Sponge Cake

  1. Sediakan loyang 7x7"persegi atau loyang bulat 8" dan alaskan dengan baking paper... Bakar guna kaedah waterbath... Panaskan oven pada suhu 170℃ selama 10minit (masukkan sekali dulang/loyang berisi air).
  2. Ayakkan tepung gandum,tepung jagung,baking soda dan garam halus bersama.Ketepikan..
  3. Kuning telur,esen vanilla,minyak jagung,dan susu dicampurkan dan kacau hingga sebati.Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan kacau hingga adunan sebati.Ketepikan sebentar sementara kita buat meringue putih telur..
  4. Gunakan mixer pukul 6 putih telur dan cuka masakan /jus lemon hingga berbuih.. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula castor pukul lagi hingga adunan kembang gebu (soft firm peak).
  5. Ambil 1/3 adunan meringue putih telur dan masukkan ke dalan adunan kuning telur tadi dan kaup balikkan dgn whisk hingga sebati.Kemudian masukkan adunan ini ke dalam meringue putih telur dan kaup balik hingga adunan betul2 sebati..
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.Campurkan pewarna pink dan Strawberry paste pada bahagian pertama.Ayak serbuk koko / coklat emulco pada bahagian kedua.Biarkan adunan ketiga dengan plain sahaja..
  7. Letakkan setiap adunan secara rawak di dalam loyang 7"persegi ataupun 8" bulat.Buat sehingga habis adunan..
  8. Hentakkan loyang sedikit untuk mengeluarkan buih udara di dalam adunan kek.Bakar kaedah waterbath suhu 155℃ 70~80 minit atau sehingga kek masak sempurna.~ Oven #mawarwilsa 160℃ 80 minit,kemudian saya keluarkan loyang waterbath dan bakar lagi kek selama 10 minit suhu 100℃ bertujuan untuk mengeringkan bahagian bawah dan tepi kek..
  9. 8. Setelah kek masak keluarkan dari oven dan sejukkan diredai besi,tunggu sehingga keliling kek lekang dari loyang segera keluarkan kek dan sejukkan baru boleh dipotong.
  10. NOTA 🍒 SUHU DAN MASA PEMBAKARAN ADALAH BERBEZA,JADI ADJUST MENGIKUT KESESUAIAN OVEN MASING2..

Begitulah pembahasan Neapolitan Sponge Cake terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Neapolitan Sponge Cakepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com