Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya merupakan gambar seputar Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) yang dapat Anda jadikan ide.
kamu mampu membuat Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) memanfaatkan 8 bahan 8 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.
Komposisi untuk memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)
- Selain itu juga tambahkan 250 gram mentega (buttercup).
- Silahkan kamu siapkan 1 cawan gula custor.
- Kamu membutuhkan 4 biji telur gred C.
- Anda perlu 2 cawan tepung gandum diayak.
- Silahkan kamu persiapkan 2 sudu teh baking powder diayak.
- Kamu butuh 1 sudu teh esen vanilla.
- Selain itu juga tambahkan 2 sudu makan serbuk koko diayak.
- Anda perlu 1/2 cawan susu sejat.
Step by step cara memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)
- Sediakan bahan-bahan. Satukan dan ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan..
- Pukul mentega dan gula hingga kembang. Potong kecil mentega tu ye supaya senang nak putar. Kak Lat guna senduk kayu je. Petuanya putar ikut arah jam hingga selesai. Jangan putar tak tentu hala ye😂.
- Masukkan telur satu demi satu, pukul sebati setiap telur yang dimasukkan. Masukkan esen vanilla..
- Masukkan tepung berselang seli dengan susu sejat. Kaup dan balikkan dengan menggunakan spatula..
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko yang telah diayak pada 1 bahagian dan satu lagi biarkan warna asal. Nak tambah warna-warna lain pun boleh, ikut citarasa masing-masing..
- Sapukan periuk dengan mentega. Kak Lat guna lebihan yang melekat dekat balutan buttercup tu ja. Sayang kan 😊. Masukkan adunan warna asal, selang selikan dengan adunan koko. Akhir sekali, lorekkan dengan pencukil gigi..
- Tekan butang yang bertanda kek. Periuk tekanan Kak Lat ni 35 minit ja. Ikut periuk tekanan masing-masing ye. Kak Lat tambah lagi 10 minit bagi garing sikit keknya..
- Dah siap. Biarkan sejuk dulu sebelum dikeluarkan dari periuk. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan dan tak melekat! Selamat mencuba..
Begitulah pembahasan Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan