Kek Batik Indulgence ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Kek Batik Indulgence yang bisa Anda jadikan wawasan.

Kek Batik Indulgence kamu sanggup membuat Kek Batik Indulgence pakai 23 bahan 12 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Sediakan juga Bahan- bahan :-.
  2. Selain itu juga tambahkan kek batik.
  3. Silahkan kamu persiapkan Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Silahkan kamu persiapkan 1 Ketul Butter 250g.
  5. Kamu butuh 1 Cawan Milo.
  6. Anda perlu 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Kamu butuh 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Sediakan juga 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Kamu membutuhkan 1 Biji Telur.
  10. Sediakan 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Silahkan kamu siapkan 1/2 Sdk garam.
  12. Persiapkan Topping Cheese:-.
  13. Anda perlu 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Kamu membutuhkan 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Kamu siapin 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Anda Memerlukan 50 mls air panas.
  17. Silahkan kamu siapkan 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Kamu membutuhkan 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Kamu membutuhkan Topping Coklat :-.
  20. Sobat juga memerlukan 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Anda Memerlukan 1 Sudu Makan Butter.
  22. Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Siapkan juga 1 Sudu kecil esen vanila.

Step by step cara memasak Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Batik Indulgenceartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com