Kek Sarang Bersemut ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar mengenai Kek Sarang Bersemut yang dapat kalian jadikan wawasan.
anda sanggup membuat Kek Sarang Bersemut mengfungsikan 8 bahan 4 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.
Bahan-bahan untuk memasak Kek Sarang Bersemut
- Sediakan juga 1 cawan gula.
- Persiapkan 1 cawan air panas.
- Siapkan juga 1 cawan susu pekat.
- Persiapkan 1 cawan tepung gandum.
- Persiapkan 2 sudu besar butter saya guna anchor.
- Silahkan kamu siapkan 2 sudu teh soda.
- Silahkan sobat persiapkan 4 biji telur.
- Anda butuh 1 sudu teh vanilla.
Intruksi cara memasak Kek Sarang Bersemut
- Cairkan gula diatas api sederhana. Kacau perlahan supaya sebati. Setelah cair, masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga larut. Setelah gula dan air larut, masukkan butter dan kacau sehingga cair dan sebati. Tutup api..
- Putarkan telur Bersama vanilla essence selama 3 minit. Tidak perlu gebu. Kerana boleh mengakibatkan kek kering. Masukkan susu pekat. Mix sebati..
- Masukkan bahan kering, tepung gandum, baking soda dan baking powder. Kaup sahaja tidak perlu putar. Kemudian masukkan air gula tadi dan kaup sebati sahaja..
- Tapis adunan dan masukkan ke dalam kek tray bulat bersaiz 7". Gris tray dengan minyak dan lapikkan baking paper supaya mudah dikeluarkan. Kemudian bakar selama 50 minit dengan suhu 150 darjah. Setelah siap, biarkan sejuk dan keluarkan dari tray..
Begitulah pembahasan Kek Sarang Bersemut terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Sarang Bersemutartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan