Kek Batik Indulgence ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Seterusnya adalah gambar tentang Kek Batik Indulgence yang dapat kamu jadikan wawasan.

Kek Batik Indulgence kamu sanggup membuat Kek Batik Indulgence pakai 23 bahan 12 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Persiapkan Bahan- bahan :-.
  2. Sobat juga memerlukan kek batik.
  3. Anda perlu Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Sobat juga memerlukan 1 Ketul Butter 250g.
  5. Kamu membutuhkan 1 Cawan Milo.
  6. Anda membutuhkan 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Silahkan sobat siapkan 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Kamu perlu 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Silahkan kamu siapkan 1 Biji Telur.
  10. Siapkan juga 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Silahkan sobat siapkan 1/2 Sdk garam.
  12. Sediakan juga Topping Cheese:-.
  13. Sobat juga memerlukan 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Persiapkan 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Anda Memerlukan 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Selain itu juga tambahkan 50 mls air panas.
  17. Silahkan kamu persiapkan 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Siapkan juga 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Siapkan juga Topping Coklat :-.
  20. Anda perlu 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Anda membutuhkan 1 Sudu Makan Butter.
  22. Kamu siapin 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Silahkan sobat siapkan 1 Sudu kecil esen vanila.

Langkah cara memasak Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgencepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com