Japanese cotton sponge kek ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar tentang Japanese cotton sponge kek yang dapat sobat jadikan contoh. The process of making the Japanese cotton sponge cake is similar to most of the sponge cake recipes. Now you have Japanese sponge cake ready to cut and serve. I have just revisited this recipe as some of the readers were unable to produce the same result.

Japanese cotton sponge kek Japanese Cotton Sponge Cake. by Chinyin. Their texture is to die for. They are light, moist, soft and velvety; everything a good cake should be, in my opinion. kamu bisa memasak Japanese cotton sponge kek memakai 10 bahan 12 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Japanese cotton sponge kek

  1. Persiapkan 50 ml minyak jagung.
  2. Kamu perlu 80 ml susu segar.
  3. Sobat juga memerlukan 80 gm tepung kek/tepung gandum.
  4. Sobat juga memerlukan secubit garam halus.
  5. Siapkan juga 5 biji kuning telur.
  6. Sobat juga memerlukan 1 biji telur.
  7. Silahkan sobat siapkan Meringue.
  8. Selain itu juga tambahkan 5 biji putih telur.
  9. Silahkan sobat persiapkan 80 gm gula halus.
  10. Selain itu juga tambahkan 1/2 sdk COT-(cream of tartar).

Japanese Cotton Sponge Cake (adapted from My Sweet Hut). The texture of Japanese Cotton Sponge Cake is as soft as cotton, it has a high proportion of egg to the amount of flour. Since the proportion of flour is low, Cotton Sponge Cake shouldn't rise too high when baked, or it will collapse when out of oven, it should be baked at low heat with water bath. I've been practicing genoise sponge and came up with something similar.

Intruksi cara memasak Japanese cotton sponge kek

  1. Cara... -Sediakan bahan² untuk kek terlebih dahulu-PENTING.
  2. Panaskan oven 15 minit.
  3. Sediakan loyang sapu dgn planta & lapik paper baking.
  4. Panaskan minyak dengan api yg sederhana sampai ade nampak bubble tutup api..tak perlu panas sangat.
  5. Masukkan kedlm tepung yg dah diayak kacau je sampai rata..tngok pic-2.
  6. Lpstu masukkan susu segar pic no-3 kacau lagi sampai sebati.
  7. Masukkan 5 biji kuning telur & sebiji telur full kacau sebati...siap ketepikan.
  8. Buat meringue plk...putarkan putih telur masukkan COT & 1/3 gula....gula masukkan 3 step ye...putar sampai soft peak je.
  9. Ambik 1/3 meringue masukkan kedalam adunan kuning telur tadi...kacau perlahan² kaupbalik @ guna hand wisk.
  10. 🇯🇵Ulang sampai habis meringue...jgn terlebih kacau nnt kek mendap.
  11. 🇯🇵dah agak sebati masukkan kedlm loyang saiz 7".....
  12. 🇯🇵 Bakar pada suhu 170°c selama 45 minit @ sehingga kek masak......suhu & masa setiap oven berbeza..dah masak sejukkan dulu dan hidangkan.

I just want you to know that you're not alone in the more-stubborn-than-skilled cooking club! Japanese Cotton Sponge Cake کیک اسفنجی ژاپنی(خوشمزه}. Artikel kek japanese cotton cheese ini adalah dari Puan Earney Atyesha. If you search for "Japanese cake recipes" online, you'll notice that pretty much all of them, from sponge cakes to cheesecakes, use the same meringue method. Toast slices of the cake and serve with ice cream.

Begitulah pembahasan Japanese cotton sponge kek terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Japanese cotton sponge kekartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com