KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel yang bisa kamu jadikan contoh. Resepi Kek Coklat Puding Karamel ini saya ambil dari blog Ummi. Saya juga membuat rujukan di blog Spices Journey. Ummi juga yang memberitahu saya boleh mendapatkan acuan silikon seperti yang dia gunakan di Pantry Magic.
Menjual kek coklat & kek puding dengan harga yang murah. Jelly Desserts Pudding Desserts Just Desserts Dessert Recipes Malaysian Dessert Malaysian Food Indonesian Desserts Indonesian Food Asian Snacks. HomeKreation - Kitchen Corner: Chocolate Cake with Caramel Topping (Kek Coklat Puding Karamel). anda mampu membuat KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel gunakan 15 bahan 6 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.
Bahan-bahan untuk memasak KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel
- Anda butuh Karamel :.
- Anda Memerlukan 1/2 cawan gula kaster.
- Silahkan kamu persiapkan 40 ml air panas.
- Kamu siapin Puding.
- Silahkan kamu persiapkan 4 biji telur (gred A).
- Anda Memerlukan 1/4 cawan gula caster.
- Selain itu juga tambahkan 350 ml susu segar.
- Persiapkan 1/2 sudu teh estrak vanilla.
- Silahkan kamu persiapkan Coklat kek.
- Kamu siapin 3 biji telur (gred A).
- Anda perlu 1/4 cawan + 1 sudu kecil gula kaster.
- Selain itu juga tambahkan 1/4 cawan + 4 sudu besar tepung gandum.
- Anda membutuhkan 1/8 cawan serbuk koko.
- Silahkan sobat persiapkan 30 ml susu segar.
- Sediakan juga 50 gm butter (dicairkan).
Lembut dan gebu dua gabungan kek coklat dan puding karamel. Pasti jadi rebutan bagi mereka yang suka manisan karamel. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus. Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
Intruksi cara memasak KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel
- Panaskan oven telebih dahulu pada suhu 160⁰..
- KARAMEL : panaskan gula dan tambah 40ml air panas. Masak sampai gula keperangan dan jangan terlalu hangit. Setelah perang tuang ke dalam loyang pembakar..
- PUDING : Pukul 3 biji telur bersama gula kaster. Tak perlu pukul hingga kembang cukup sekadar gula dan telur sebati. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sebati. Setelah itu tapis dan tuang ke dalam loyang karamel tadi..
- COKLAT KEK : Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu. Setelah kembang masukkan tepung dan serbuk koko. Gaul sebati. Kemudian masukkan susu segar dan mentega yang telah di cairkan. Gaul sebati..
- Setelah oven panas, bakar kek secara water bath iaitu letak kan loyang ke atas dulang pembakar yang diletakkan air panas. Bakar selama 60mnt pada suhu 160⁰..
- Sebelum di hidang sejukkan dahulu kek selama 1 sebelum keluar kan kek dari loyang.. SELAMAT MENCUBA...
Utk kek marble tu saya gunakan resepi asas buttercake. pernah share sebelum ni. tapi santan tu tukar kepada susu. Oh, maaf saya terlupa nak post resepi apam mekar. baru. Untuk kek coklat yang dilapisi dengan karamel ni , kami akan tunjukkan versi mudah membuat Siap bab lapisan atas kek coklat karamel kukus ini. Bahan dan Cara Membuat Kek Coklat Tanpa Telur. Guna senduk dan masukkan ke lapisan puding karamel kita tadi.
Begitulah pembahasan KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamelartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan