Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Next adalah gambar seputar Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) yang dapat Anda jadikan ide.
kamu sanggup memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) mengfungsikan 8 bahan 8 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.
Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)
- Silahkan kamu persiapkan 250 gram mentega (buttercup).
- Anda perlu 1 cawan gula custor.
- Selain itu juga tambahkan 4 biji telur gred C.
- Kamu perlu 2 cawan tepung gandum diayak.
- Silahkan sobat persiapkan 2 sudu teh baking powder diayak.
- Selain itu juga tambahkan 1 sudu teh esen vanilla.
- Anda membutuhkan 2 sudu makan serbuk koko diayak.
- Kamu membutuhkan 1/2 cawan susu sejat.
Intruksi cara membuat Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)
- Sediakan bahan-bahan. Satukan dan ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan..
- Pukul mentega dan gula hingga kembang. Potong kecil mentega tu ye supaya senang nak putar. Kak Lat guna senduk kayu je. Petuanya putar ikut arah jam hingga selesai. Jangan putar tak tentu hala ye😂.
- Masukkan telur satu demi satu, pukul sebati setiap telur yang dimasukkan. Masukkan esen vanilla..
- Masukkan tepung berselang seli dengan susu sejat. Kaup dan balikkan dengan menggunakan spatula..
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko yang telah diayak pada 1 bahagian dan satu lagi biarkan warna asal. Nak tambah warna-warna lain pun boleh, ikut citarasa masing-masing..
- Sapukan periuk dengan mentega. Kak Lat guna lebihan yang melekat dekat balutan buttercup tu ja. Sayang kan 😊. Masukkan adunan warna asal, selang selikan dengan adunan koko. Akhir sekali, lorekkan dengan pencukil gigi..
- Tekan butang yang bertanda kek. Periuk tekanan Kak Lat ni 35 minit ja. Ikut periuk tekanan masing-masing ye. Kak Lat tambah lagi 10 minit bagi garing sikit keknya..
- Dah siap. Biarkan sejuk dulu sebelum dikeluarkan dari periuk. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan dan tak melekat! Selamat mencuba..
Begitulah pembahasan Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan