Chiffon Pandan Kek ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Chiffon Pandan Kek yang dapat kamu jadikan ide.

Chiffon Pandan Kek kamu dapat membuat Chiffon Pandan Kek gunakan 6 bahan 6 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Chiffon Pandan Kek

  1. Kamu butuh 5 Biji Telur (asingkan putih dan kuning telur).
  2. Silahkan kamu persiapkan 65 gm Minyak Jagung.
  3. Selain itu juga tambahkan 90 gm Fresh Milk.
  4. Silahkan sobat persiapkan 5 tbs Pandan Paste (ikut citarasa anda ye).
  5. Silahkan sobat persiapkan 70 gm Self Raising Flour.
  6. Sediakan juga 90 gm Gula Castor.

Step by step cara membuat Chiffon Pandan Kek

  1. Panaskan oven dahulu dengan suhu 120°c selama 15minit..Gaulkan kuning telur dengan minyak hingga sebati.Kemudian masukkan Fresh Milk,pandan paste dan self raising flour.Gaulkan sehingga betul² sebati..
  2. Sediakan putih telur ke dalam satu bekas yang betul² kering.Mixerkan telur putih dengan tahap sederhana sehingga berbuih,dan masukkan gula kepada 3 tahap..Tahap yang terakhir untuk gula,barulah guna mixer tahap yang maximum sehingga telur betul² bertukar menjadi putih gebu dan bertanduk di penghujung whisk mixer ye...
  3. Kaup balikkan adunan maringue tadi (putih telur) kedalam adunan telur kuning tadi sedikit demi sedikit dan perlahan² sehingga betul² sebati..
  4. Sediakan loyan 7" yang dah digriskan mentega disekeliling dan lapikkan dengan baking paper @ kertas minyak...
  5. Akhir sekali,masukkan adunan ke dalam oven dengan suhu yang sama 120°c selama 50minit dan bakar dengan menggunakan teknik waterbath...
  6. ### waterbath,sediakan air panas,dan masukkan ke dalam bekas besar,dan masukkan loyang 7" di dalam loyang yg berisi air..guna api atas bawah yer..selamat mencuba...

Begitulah pembahasan Chiffon Pandan Kek terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Chiffon Pandan Kekpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com