Kek Pandan Gula Melaka ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya merupakan gambar tentang Kek Pandan Gula Melaka yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Kek Pandan Gula Melaka anda mampu memasak Kek Pandan Gula Melaka memanfaatkan 16 bahan 11 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek Pandan Gula Melaka

  1. Kamu butuh 300 g tepung naik sendiri.
  2. Silahkan sobat siapkan 230 g gula castor.
  3. Kamu siapin 190 g butter.
  4. Sediakan 3 biji telur gred A.
  5. Anda butuh 1 sudu teh baking powder.
  6. Sediakan juga 1 sudu teh esen vanilla.
  7. Selain itu juga tambahkan 100 g santan (Kara) + 45g air pandan + 1 1/2 sudu teh pes pandan.
  8. Anda Memerlukan Swiss Meringue Buttercream.
  9. Sobat juga memerlukan 3 biji putih telur gred A (putih sahaja).
  10. Anda butuh 170 g gula castor.
  11. Silahkan kamu siapkan 250 g butter sejuk beku.
  12. Anda butuh Air Gula Melaka.
  13. Persiapkan 200 g gula melaka.
  14. Kamu siapin 1/2 cawan air.
  15. Sediakan 1 helai daun pandan.
  16. Kamu membutuhkan masak dan sejukkan.

Langkah cara memasak Kek Pandan Gula Melaka

  1. Campurkan butter, gula dan esen vanilla ke dalam mixing bowl dan pukul sebati dan sehingga kembang..
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sekadar sebati dan rata sahaja.. Jangan terlebih putar, kek berkemungkinan akan mendap selepas masak...
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan adunan santan dan air pandan.. (mulakan dengan tepung dan berakhir dengan tepung ok😉.
  4. Pukul perlahan untuk sebatikan adunan...
  5. Masukkan ke dalam loyang 10x10 dan bakar selama 25minit atau sehingga masak. Suhu oven 150-170°c.
  6. Sejukkan dan boleh di hias dengan topping.
  7. Panaskan putih telur dan gula castor secara double boil sehingga gula larut..
  8. Masukkan dalam mixing bowl dan putar sehingga menjadi meringue yang pekat dan kental. Sejukkan seketika meringue yang telah siap..
  9. Masukkan butter sejuk dan putar dengan kelajuan maksima..
  10. Setelah butter dan meringue sebati bersama, perlahankan speed dan terus putar hingga menjadi smbc yang licin dan halus..
  11. Kek yang telah siap masak, sebelum di hias dengan smbc, lelehkan dengan air gula melaka terlebih dahulu.

Begitulah pembahasan Kek Pandan Gula Melaka terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Pandan Gula Melakaartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com