KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus yang dapat sobat jadikan contoh.

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus kamu dapat memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus manfaatkan 8 bahan 9 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Selain itu juga tambahkan 1 1/4 cawan gula.
  2. Anda perlu 1 cawan air panas.
  3. Persiapkan 1/3 cawan butter.
  4. Sobat juga memerlukan 1 cawan tepung gandum.
  5. Persiapkan 2 sudu teh soda bikarbonat.
  6. Anda Memerlukan 4 biji telur.
  7. Silahkan kamu persiapkan 1/2 cawan susu pekat.
  8. Anda membutuhkan 1 sudu teh esen vanila.

Intruksi cara membuat KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Panaskan dan cairkan gula. Guna api perlahan untuk elakkan gula hangit. Setelah gula cair, masukkan air panas perlahan lahan supaya gula tidak merecik keluar. Biarkan sebentar sehingga gula cair bersama air tadi. Setelah cair, tutup api dan masukkan butter. Kacau sebati sehingga butter cair..
  2. Ketepikan gula tadi dan sejukkan..
  3. Di dalam bekas yang lain, satukan telur dan susu pekat serta esen vanila.pukul sebati. Tidak perlu pukul hingga kembang cukup seksdar kuning telur sebati bersama susu pekat..
  4. Kemudian, masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah di ayak ke dalam adunan telur. Kacau hingga sebati dan tidak beketul..
  5. Setelah gula yang di cairkan tadi sejuk, boleh lah masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau sebati..
  6. Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang pembakar yang telah di oles dengan butter dan dilapik baking paper. Tutup dan Perap kan adunan selama 2 jam..
  7. Sebelum adunan di bakar, panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 160⁰ selama 10mnt dan boleh bakar adunan yang telah diperap terlebih dahulu..
  8. Bakar api bawah dahulu selama 30mnt dan kemudian api atas bawah selama 20mnt. Bergantung pada oven masing masing..
  9. Tips : kek hendaklan potong secara melintang untuk kelihatan lubang lubang di dalam kek tersebut. SELAMAT MENCUBA😀.

Begitulah pembahasan KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hanguspostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com