Kek Pandan Gula Melaka ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Kek Pandan Gula Melaka yang dapat Anda jadikan contoh.

Kek Pandan Gula Melaka anda sanggup memasak Kek Pandan Gula Melaka menggunakan 16 bahan 11 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Pandan Gula Melaka

  1. Sediakan juga 300 g tepung naik sendiri.
  2. Kamu siapin 230 g gula castor.
  3. Silahkan sobat siapkan 190 g butter.
  4. Siapkan juga 3 biji telur gred A.
  5. Selain itu juga tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  6. Sobat juga memerlukan 1 sudu teh esen vanilla.
  7. Silahkan kamu persiapkan 100 g santan (Kara) + 45g air pandan + 1 1/2 sudu teh pes pandan.
  8. Kamu membutuhkan Swiss Meringue Buttercream.
  9. Sobat juga memerlukan 3 biji putih telur gred A (putih sahaja).
  10. Kamu butuh 170 g gula castor.
  11. Silahkan sobat siapkan 250 g butter sejuk beku.
  12. Silahkan sobat siapkan Air Gula Melaka.
  13. Sediakan juga 200 g gula melaka.
  14. Persiapkan 1/2 cawan air.
  15. Kamu perlu 1 helai daun pandan.
  16. Silahkan sobat siapkan masak dan sejukkan.

Intruksi cara membuat Kek Pandan Gula Melaka

  1. Campurkan butter, gula dan esen vanilla ke dalam mixing bowl dan pukul sebati dan sehingga kembang..
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sekadar sebati dan rata sahaja.. Jangan terlebih putar, kek berkemungkinan akan mendap selepas masak...
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan adunan santan dan air pandan.. (mulakan dengan tepung dan berakhir dengan tepung ok😉.
  4. Pukul perlahan untuk sebatikan adunan...
  5. Masukkan ke dalam loyang 10x10 dan bakar selama 25minit atau sehingga masak. Suhu oven 150-170°c.
  6. Sejukkan dan boleh di hias dengan topping.
  7. Panaskan putih telur dan gula castor secara double boil sehingga gula larut..
  8. Masukkan dalam mixing bowl dan putar sehingga menjadi meringue yang pekat dan kental. Sejukkan seketika meringue yang telah siap..
  9. Masukkan butter sejuk dan putar dengan kelajuan maksima..
  10. Setelah butter dan meringue sebati bersama, perlahankan speed dan terus putar hingga menjadi smbc yang licin dan halus..
  11. Kek yang telah siap masak, sebelum di hias dengan smbc, lelehkan dengan air gula melaka terlebih dahulu.

Begitulah pembahasan Kek Pandan Gula Melaka terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Pandan Gula Melakapostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com