Kek pandan ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Next adalah gambar mengenai Kek pandan yang bisa sobat jadikan ide. Kenapa saya berikan kek guna kaedah ni ? Sebab saya sering mendapat permintaan daripada mereka yang ingin mencuba hasilkan kek sendiri tak kira kek pandan , kek span atau kek cheese leleh tapi. Pandan cake is a light, fluffy, green-coloured sponge cake ("kue"; of Indonesian origin) flavoured with the juices of Pandanus amaryllifolius leaves.

Kek pandan Kek kena disejukkan dahulu barulah cantik ketika dipotong. See more ideas about Pandan cake, Cake recipes, Pandan chiffon cake. Jom cuba buat Kek Span Pandan. anda sanggup memasak Kek pandan pakai 10 bahan 5 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek pandan

  1. Persiapkan 250 g margerin.
  2. Kamu siapin 1 1/2 cawan gula kaster.
  3. Anda perlu 2 cawan tepung gandum.
  4. Sobat juga memerlukan 2 sdk baking powder.
  5. Kamu membutuhkan 4 biji telur.
  6. Selain itu juga tambahkan 100 ml pati santan.
  7. Kamu perlu 60 ml pati air daun pandan.
  8. Silahkan kamu siapkan 1 sdk pewarna hijau.
  9. Persiapkan 1/2 sdk pewarna hitan.
  10. Selain itu juga tambahkan 1/2 sdk pewarna hijau gelap.

Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Untuk kek pandan kukus yang gebu ni, saya tukarkan gandum / soda bikarbonat kepada self raising Untuk video tutorial kek pandan gebu ni, boleh tengok video yang saya sediakan pada bahagian atas. Kek pandan merupakan sejenis kek simple yang popular di kalangan masyarakat melayu kerana banyak kuih muih masakan melayu menggunakan daun pandan sebagai bahan asas resepi masakan.

Step by step cara memasak Kek pandan

  1. Pukul gula dan margerin hingga kembang berkrim...kira warna kuning pucat laa.
  2. Masukkan telur 1 demi 1...putar 30 saat setiap 1nya...dah siap..tambahkan pewarna hijau.
  3. Masukkan serbuk penaik yang telah diayak bersama tepung..berselang seli dengan air pandan dan santan..buat hingga selesai....
  4. Tuang adunan ke dalam loyang 8x8...yang telah di sapu nipis margerin...dan tinggalkan 2 sdb untuk melorek...ambil 1 sdb dan tambahkan pewarna hijau gelap..lagi 1 sdb untuk warna hitam....
  5. Bakar dengan suhu 170..selama 40 minit...

Kek chiffon adalah kek yang sangat ringan yang dibuat dengan minyak sayuran, telur, gula, tepung, serbuk penaik, dan perasa. Kek chiffon boleh di buat dengan pelbagai perasa seperti pandan, coklat. Kek Pandan adalah kek span, ringan, berwarna hijau yang berasal dari Asia Tenggara, dengan perisa jus daun pokok pandan Pandanus amaryllifolius. Ia juga dikenali sebagai chiffon pandan. Kek ini popular di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Vietnam, Laos, Thailand, Sri Lanka, Hong Kong.

Begitulah pembahasan Kek pandan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek pandanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com