Kek Batik Indulgence ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya adalah gambar seputar Kek Batik Indulgence yang dapat Anda jadikan contoh.

Kek Batik Indulgence anda bisa membuat Kek Batik Indulgence manfaatkan 22 bahan 10 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Kamu membutuhkan White Chocolate Mousse.
  2. Anda membutuhkan 200 g white chocolate.
  3. Siapkan juga 400 g non-dairy fresh cream (instant).
  4. Sediakan juga 20 g gelatin.
  5. Kamu butuh 100 g air panas.
  6. Silahkan sobat siapkan 2 st esen vanila.
  7. Sediakan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
  8. Sobat juga memerlukan Ganache.
  9. Silahkan kamu persiapkan 250 g dark chocolate.
  10. Kamu butuh 200 g non-dairy fresh cream(instant).
  11. Anda membutuhkan 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
  12. Siapkan juga 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
  13. Sediakan juga Kek Batik.
  14. Sediakan juga 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
  15. Siapkan juga 250 g butter.
  16. Kamu perlu 3/4 tin susu pekat.
  17. Sediakan juga 🤎Bahan dibancuh:.
  18. Silahkan kamu persiapkan 300 ml susu segar perisa coklat.
  19. Kamu perlu 200 g Milo.
  20. Kamu membutuhkan 4 sb serbuk koko.
  21. Kamu membutuhkan 1 st esen vanila.
  22. Sediakan 1 st serbuk Nescafe.

Langkah cara memasak Kek Batik Indulgence

  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
  3. White Chocolate Mousse:(Dengan kaedah double boiled): 1.Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2. Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas@guna microwave@double boiled. 3. Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
  5. Ganache: (Dengan kaedah double boiled)1.Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2. Masukkan golden syrup (sirap glukos). 3.Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air (dlm mangkuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Batik Indulgencekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com