Pound Cake / Kek Mentega ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next adalah gambar tentang Pound Cake / Kek Mentega yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Pound Cake / Kek Mentega kamu mampu membuat Pound Cake / Kek Mentega menggunakan 8 bahan 9 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Pound Cake / Kek Mentega

  1. Silahkan sobat persiapkan 185 gm Mentega suhu bilik (aku gunkan SCS).
  2. Sediakan juga 3 biji Telur (suhu bilik).
  3. Kamu perlu 3 sudu besar Susu sejat (suhu bilik).
  4. Kamu membutuhkan 1 1/2 sudu kecil Esen vanila.
  5. Silahkan sobat persiapkan 150 gm Tepung serbaguna.
  6. Silahkan kamu siapkan 1 sudu teh Serbuk penaik.
  7. Selain itu juga tambahkan 1/4 sudu teh Garam (kalau pakai mentega bergaram, garam boleh dilangkau).
  8. Selain itu juga tambahkan 150 gm Gula tepung (aku gunakan 120gm).

Intruksi cara memasak Pound Cake / Kek Mentega

  1. Sediakan semua bahan. Panaskan ketuhar 180° letakkan rak kawat di tengah ketuhar. Sapukan loyang dengan mentega, lapiskan kertas minyak kemudian sapukan kertas dengan mentega lagi..
  2. Pukul telur, susu sejat dan vanila menggunakan pemukul telur sehingga sebati..
  3. Ayak tepung serbaguna, serbuk penaik dalam mangkuk pengadun, tambahkan gula pasi kacau sehingga sebati..
  4. Tambah mentega dan 1/2 telur yang dipukul. Adun dengan pengadun elektrik pada kelajuan rendah sehingga lembut dan sebati..
  5. Tambah 1/4 telur yang dipukul, kacau 30 saat. Jangan lupa untuk mengacau adunan di pinggir mangkuk supaya sebati. Tambahkan baki 1/4 telur yang dipukul dan kacau untuk 30 saat..
  6. Tuangkan ke dalam loyang. Aku pakai loaf pan saiz 21.5x11x5cm. Hentak loyang beberapa kali meratakan adunan..
  7. Bakar 55-65minit sehingga masak (berdasarkan ketuhar masing-masing). Aku gunakan ketuhar elektrik api atas bawah suhu 180celcius.
  8. Nota: Bakar sampai permukaan kelihatan perang, cuba dengan pencungkil gigi kalau tidak ada adunan yang melekat maksudnya sudah masak. Kalau permukaan sudah bewarna perang tapi belum masak, tutup permukaan adunan dengan kertas aluminium.
  9. Nota: Permukaan kek yang retak bermakna pound cake masak dengan sempurna..

Begitulah pembahasan Pound Cake / Kek Mentega terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Pound Cake / Kek Mentegakonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com