Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Selanjutnya merupakan gambar tentang Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya yang bisa Anda jadikan wawasan.
anda sanggup memasak Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya pakai 11 bahan 11 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.
Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya
- Sediakan juga Bahan A:.
- Sediakan juga 225 gm gula kastor.
- Sediakan juga 225 gm mentega.
- Silahkan sobat siapkan 4 biji telur gred A.
- Anda membutuhkan Bahan B:.
- Anda perlu 225 gm tepung gandum.
- Silahkan sobat persiapkan Bahan C:.
- Kamu siapin 3 sudu makan susu segar.
- Siapkan juga 1 sudu teh esen vanila.
- Kamu butuh Bahan D:.
- Sobat juga memerlukan 2 sudu teh serbuk koko.
Step by step cara membuat Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya
- Panaskan oven pada suhu 180°c..
- Pukul bahan A iaitu mentega dan gula kastor sehingga pucat..
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sebati sehingga kembang..
- Kemudian masukkan bahan B iaitu tepung berselang seli dengan bahan C iaitu campuran susu segar dan esen vanila. Kaup balikkan adunan hingga sebati..
- Gris loyang bersaiz 20cm atau 8' dan lapikkan kertas minyak di dasarnya..
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko. Dan satu lagi bahagian, biarkan dengan warna asal..
- Ceduk adunan menggunakan sudu atau cawan penyukat. Mulakan menceduk adunan asal dahulu ke dalam loyang yang telah digris tadi. Kemudian ceduk pula adunan koko dan tuangkan di atas adunan asal. Ulangi langkah sehingga adunan habis..
- Ratakan adunan dengan menghentakkan sedikit loyang. Juga bertujuan untuk membuang angin dalam adunan. Gunakan lidi sate, buatkan corak marble atau corak kesukaan anda di atas permukaan adunan..
- Bakar selama lebih kurang 40 - 50 minit atau mengikut oven masing-masing. Cucuk kek dengan lidi sate. Sekiranya lidi bersih, itu tanda kek sudahpun masak..
- Sejukkan kek seketika sebelum dikeluarkan dari loyang dan letakkan di atas redai. Potong kek apabila ia benar-benar sejuk..
- Sedia dinikmati dengan minuman panas kegemaran anda atau dimakan begitu saja. ♥️.
Begitulah pembahasan Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRaya terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Marble Klasik #KekRaya #Minggu5 #MaratonRayapostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan