☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕ ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan ☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕ yang dapat kalian jadikan contoh.

☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕ anda dapat memasak ☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕ menggunakan 15 bahan 20 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak ☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕

  1. Selain itu juga tambahkan Bahan A.
  2. Persiapkan 2 pek biskut Marie (300g).
  3. Silahkan kamu persiapkan 250 g Buttercup.
  4. Silahkan sobat siapkan 1 tin susu pekat.
  5. Kamu membutuhkan 1 cawan air masak.
  6. Anda butuh 6 sudu besar serbuk koko (aznie bubuh 3 s/b je).
  7. Silahkan kamu siapkan 14 sudu besar milo (350).
  8. Silahkan kamu persiapkan Telur 2 biji (A).
  9. Anda perlu Bahan B (Topping/choc ganache).
  10. Anda butuh 1 cawan Whipping cream Anchor UHT.
  11. Anda membutuhkan 100 gram Choc compound.
  12. Silahkan kamu siapkan 100 gram Dark Choc.
  13. Silahkan kamu persiapkan 1 sudu besar butter.
  14. Anda membutuhkan aznie gandakan bahan topping untuk nampak tebal skit.
  15. Sediakan juga Aznie lebihkan dark choc drpd choc compound utk bagi lg gelap..,.

Step by step cara membuat ☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕

  1. Cara Menyediakan 1. CAIRKAN buttercup terlebih dahulu menggunakan kuali. Penggunaan kuali akan memudahkan untuk kaut semula adunan. Apabila butter sudah separa cair, tutupkan api dan masukkan milo, serbuk koko dan juga telur. Adunan ini perlu dikacau hingga sebati terutamanya telur..
  2. 2. Setelah semuanya sebati, hidupkan semula api dan kemudian masukkan susu dengan air secara berselang-seli. Apabila adunan mula likat dan buih-buih mula kelihatan, ini bermakna adunan telah masak..
  3. 3. Tutupkan api dan kemudian masukkan biskut marie dan gaulkan adunan sehingga ia sekata..
  4. 4. Adunan tadi beserta dengan biskut marie bolehlah dituang ke dalam loyang bersaiz 10 inci. Pastikan loyang dilapik dengan plastik, atau boleh menggunakan loyang yang terbuka dibawahnya..
  5. 5. Semasa melapikkan plastik, pastikan dilebihkan di bahagian kiri dan kanan supaya senang untuk ditarik keluar kemudiannya. Semasa memasukkan adunan biskut marie, tekankan supaya ia rata. Biarkan adunan sejuk..
  6. 6. Sementara adunan tu sejuk buat coklat ganache. Guna kaedah double boiler. Panaskan air terlebih dahulu. Kemudian tuang 1 cawan whipping cream di dalam bekas lain. Letakkan atas air yg dipanaskan (kaedah double boiled)..
  7. 7. Kacau-kacau sampai rasa suam dan kemudian masukkan coklat. Kacau lagi sehingga cair dan sekata kesemua coklat. Kemudian masukkan butter. Kacau lagi. Siap. Tutupkan api. Angkat. Biarkan sejuk selama 30 minit..
  8. 8. Kemudian tuang adunan coklat ganache tadi ke atas kek batik. Dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam utk dapatkan hasil coklat yang cantik di atas dan mudah di potong. **Selamat mencuba semua.. Resepi ni adalah resepi sy sendiri yg sy olah sendiri. Doakan semoga rezeki sy trs dimurahkan...
  9. *TIP untuk potongan kek yang sekata...
  10. 1. Guna pisau panjang...
  11. 2. Celupkan dahulu pisau kedalam air panas.. Kemudian lap kering.. Dan potong atas kek batik...
  12. 3. Semasa potong kek batik jangan sesekali angkat pisau naik keatas.. Cuma tarik keluar perlahan-lahan dari bawah.. Jika angkat coklat atas akan rosak potongannya...
  13. 4. Bila pisau sudah ditarik keluar.. Lap pisau dan celup lagi pisau kedalam air panas.. Kemudian Lap piau kering lagi.. Dan potong kek lagi....
  14. 5. Ulang proses ni sampai habis kek batik dipotong ye.. ***** untuk hasil yang cantik kena banyak sabar......
  15. Tips *Untuk elakkan adunan hangit, pastikan gunakan api yang kecil sahaja. Api yang kuat juga boleh menyebabkan kek batik menjadi kering dan tidak sedap *Adalah lebih baik jika digunakan non-stick pan, supaya adunan tak melekat..
  16. Semasa memasukkan milo dan serbuk koko ke dalam butter yang separa cair, masukkan sedikit demi sedikit supaya mudah untuk dikacau hingga sebati. Jika dimasukkan banyak sekaligus, dikhuatiri adunan akan berketul dan akan memakan masa pula untuk membuatkan ianya sebati..
  17. Untuk memastikan adunan betul-betul sebati, boleh menggunakan ‘hand wisk’ yang akan mempercepatkan kerja anda. *Pastikan biskut marie dipatah-patahkan sebelum dimasukkan ke dalam kuali.Ini akan mempercepatkan proses meratakan adunan dan biskut marie itu..
  18. Gunakan peralatan yang mempunyai permukaan rata semasa menekan dan memampatkan kek batik untuk memastikan kek batik anda kelihatan menarik..
  19. Semasa menggunakan kaedah double-boiler untuk mencairkan coklat, pastikan bekas atas menutupi sepenuhnya bukaan periuk di bawah untuk mengelakkan stim daripada keluar. *Sewaktu mencairkan coklat, gunakan api yang kecil untuk mengelakkan tekstur coklat menjadi gumpalan..
  20. .

Begitulah pembahasan ☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕ terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul ☕Resepi Kek Batik Coklat Ganache☕artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com