Kek Sarang Semut ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya merupakan gambar tentang Kek Sarang Semut yang bisa kamu jadikan wawasan.

Kek Sarang Semut kamu mampu memasak Kek Sarang Semut memakai 9 bahan 17 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Sarang Semut

  1. Anda butuh 1 cawan gula pasir.
  2. Anda perlu 1 cawan air panas (betul2 panas).
  3. Selain itu juga tambahkan 3 sudu makan marjerin (saya guna marjerin pelangi).
  4. Kamu membutuhkan 1 cawan tepung gandum.
  5. Kamu perlu 4 biji telur.
  6. Selain itu juga tambahkan 3/4 cawan susu pekat manis.
  7. Kamu siapin 2 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat.
  8. Silahkan sobat persiapkan 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder.
  9. Silahkan kamu siapkan 1 penutup botol esen vanilla.

Step by step cara memasak Kek Sarang Semut

  1. Cairkan gula di dalam periuk kecil/kuali dengan menggunakan api yang kecil. Biarkan hingga gula mencair dan bewarna perang. Boleh kacau sekali sekala. Proses pencairan gula ni agak mengambil masa..
  2. Bila gula sudah hampir cair sepenuhnya, boleh masak sedikit air guna heater..
  3. Bila gula telah cair sepenuhnya, masukkan air panas (betul-betul panas) ke dalam cairan gula. Hati-hati ketika memasukkan air panas sebab cairan gula akan menggelegak..
  4. Kacau hingga gula dan air panas betul sebati..
  5. Masukkan marjerin. Dan gaul rata..
  6. Tutup kan api. Biarkan sejuk seketika..
  7. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Kacau perlahan guna whisk untuk kuning telur pecah sahaja..
  8. Masukkan esen vanilla, dan susu pekat. Kacau rata..
  9. Masukkan adunan gula hangus tadi ke dalam mangkuk berisi adunan telur tadi. Kacau hingga rata..
  10. Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder..
  11. Masukkan tepung ke dalam adunan yang dicampur tadi. Adun hingga sebati. Jangan kacau terlalu kuat, cukup hingga rata sahaja. Akan ada tepung yang tak larut dan berbintil..
  12. Oleskan loyang dengan marjerin, dan alas kan dengan baking paper supaya kek tidak melekat pada loyang..
  13. Tapiskan adunan kek sarang semut ke dalam loyang..
  14. Biarkan sekurangnya 2 jam untuk mendapatkan struktur sarang semut yang cantik. Makin lama peram, lagi jelas sarang nya..
  15. Kukus selama 1 jam 15 minit atau hingga masak. Kena tutup loyang dengan aluminium foil..
  16. Keluarkan kek dari loyang, dan biarkan sejuk di atas redai..
  17. Siap. Sedia untuk dimakan..

Begitulah pembahasan Kek Sarang Semut terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Sarang Semutpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com