Kek belacan (kek lapis sarawak) ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Seterusnya adalah gambar seputar Kek belacan (kek lapis sarawak) yang bisa kamu jadikan ide. While this might seem fairly standard—layers are a common feature in dessert, after all—kek lapis Sarawak takes the idea of layering to a whole other level. The Sarawak layer cake, known as kek lapis Sarawak (meaning "Sarawak layer cake") or kek lapis moden Sarawak in Malay, is a layered cake served in Sarawak, Malaysia on special occasions. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali.
Satu lagi resepi kek sarawak yang sedap!!! Kek Buah Kukus Lembab dan Sedap Azie Kitchen. Indonesian Desserts, Asian Desserts, Brownie Desserts, Brownie Recipes, Layer Cake Recipes, Dessert Recipes, Cake Cookies, Cupcake Cakes, Cupcakes. anda bisa memasak Kek belacan (kek lapis sarawak) memakai 13 bahan 8 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.
Bumbu dan bahan untuk memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)
- Anda perlu 250 gm mentega.
- Kamu siapin telur 10 biji.
- Anda butuh 1 tin susu pekat manis.
- Kamu perlu 1 tin serikaya.
- Kamu butuh 1 tin kecil nestle cream.
- Sediakan juga 1 paket kecil horlicks.
- Sediakan 1 paket kecil milo.
- Silahkan kamu siapkan 2 cawan tepung gandum.
- Persiapkan 1 cawan gula halus.
- Anda Memerlukan 1 sudu kecil nescafe.
- Silahkan sobat siapkan 1 sudu besar serbuk koko.
- Silahkan kamu persiapkan 1 susu tea esen vanilla.
- Anda membutuhkan browning sugar secukupnya.
BAHASA MALAYSIA VERSION Kek yang meletop-letop hangat di perkatakan pada raya tahun ni. menggabungkan kek tradisi Sarawak iaitu Kek Belacan dan Kek Lumut serta di tambahkan dengan cheesecake. ya rabbi. tak terkata. Kek belacan yang paling terkenal di Sarawak. Menjadi kek yang wajib ada ketika perayaan. Rupa seakan kek coklat biasa, tapi ada bahan-bahannya yag tiada pada kek biasa yang menjadikan kek belacan ini unik.
Langkah cara memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)
- Panaskan air untuk mengukus..
- Pukul mentega & gula halus hingga gebu.kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul..
- Masukkan esen vanilla + susu oekat manis + serikaya + nestle cream & pukul sebati..
- Masukkan pula horlicks + milo + sebuk koko & nescafe..kacau sebati bahan tersebut..
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit..
- Masukkan pula browning sugar sehingga adunan tersebut berwarna kehitaman. gaul sehingga semuanya sebati..
- Sediakan loyang yg telah digiris dgn mentega & tepung.masukkan adunan ke dlm loyang & tutup dgn aluminium foil..
- Kukus sehingga 5 jam.
Rujukan Resipi : - Resepi Kek Lapis Sarawak. The internal design layer and the external outer layer top and bottom layer. Related Video :kek lapis Sarawak Visual. Kek istimewa berasal dari negeri Sarawak, warisan turun temurun daripada sahabat lama. Aku sediakan bahagian resepi ni sebab aku tengok blog ni suram sangat.
Begitulah pembahasan Kek belacan (kek lapis sarawak) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek belacan (kek lapis sarawak)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan