Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Seterusnya merupakan gambar tentang Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) kamu dapat memasak Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) memakai 8 bahan 7 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)

  1. Silahkan kamu siapkan 125 gram butter.
  2. Kamu membutuhkan 1 cawan gula.
  3. Kamu membutuhkan 1 cawan air panas.
  4. Selain itu juga tambahkan 4 biji telur.
  5. Anda butuh 1 cawan susu pekat manis.
  6. Silahkan sobat siapkan 1 cawan tepung gandum.
  7. Sediakan juga 1 sudu besar esen vanilla.
  8. Anda butuh 1 sudu besar soda bikarbonat.

Intruksi cara membuat Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)

  1. Mula2 cairkan butter. Then. masukkan gula dan biar ia menjadi perang. Api boleh dibiarkan besar dalam proses ni, cuma kena kacau selalu, supaya gula perang sekata..
  2. Apabila kita dah dapat keperangan gula yang kita nak, masukkan air sikit2 sebab larutan gula akan meletup2 manja. Kacau sehingga gula larut. Tutup api.
  3. Dalam bekas lain, pecahkan telur. Mix dengan susu pekat manis. Tips: Tak perlu pukul kembang, cukup sekadar ia “bersatu” je..
  4. Masukkan tepung gandum yang dah diayak, esen vanilla. Kacau sampai ia sebati. Tips lagi, tak perlu kacau beriya. Bila dah sebati, baru masukkan soda bikarbonat dan lastly air gula hangus tadi. Lepas soda masuk, kita akan notice adunan kita “berbuih”. So nilah “sarang semut” yang kita dambakan..
  5. Griskan rice cooker, tuangkan adunan dan tekan button “cook”. Masa masakan adalah 45 mins..
  6. Memandangkan rice cooker akan “keep warm” after certain time, so kita kna standby kat tepi tu lah. Lepas button dia dah naik untuk keep warm, kita biar 5 min and tekan balik kepada mode “cook”..
  7. Semalam masa masak, dalam 4 kali jugak lah keluar masuk dapur, check2 button tu and tekan balik kepada “cook”. Kek akan siap bila kita cucuk lidi and lidi bersih xde kek yang melekat di sekelilingnya. Selamat mencuba.

Begitulah pembahasan Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Gula Hangus (Tak Perlu Peram)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com