KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar berkaitan dengan KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel yang dapat Anda jadikan wawasan. Resepi Kek Coklat Puding Karamel ini saya ambil dari blog Ummi. Saya juga membuat rujukan di blog Spices Journey. Ummi juga yang memberitahu saya boleh mendapatkan acuan silikon seperti yang dia gunakan di Pantry Magic.
Walaupun puding dibakar, sediakan sos coklat. Jelly Desserts Pudding Desserts Just Desserts Dessert Recipes Malaysian Dessert Malaysian Food Indonesian Desserts Indonesian Food Asian Snacks. HomeKreation - Kitchen Corner: Chocolate Cake with Caramel Topping (Kek Coklat Puding Karamel). kamu sanggup memasak KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel mengfungsikan 15 bahan 6 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.
Bumbu dan bahan untuk memasak KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel
- Selain itu juga tambahkan Karamel :.
- Selain itu juga tambahkan 1/2 cawan gula kaster.
- Silahkan kamu persiapkan 40 ml air panas.
- Sediakan juga Puding.
- Sobat juga memerlukan 4 biji telur (gred A).
- Sediakan juga 1/4 cawan gula caster.
- Anda butuh 350 ml susu segar.
- Sediakan juga 1/2 sudu teh estrak vanilla.
- Kamu perlu Coklat kek.
- Silahkan kamu siapkan 3 biji telur (gred A).
- Kamu siapin 1/4 cawan + 1 sudu kecil gula kaster.
- Anda butuh 1/4 cawan + 4 sudu besar tepung gandum.
- Kamu siapin 1/8 cawan serbuk koko.
- Kamu siapin 30 ml susu segar.
- Silahkan kamu persiapkan 50 gm butter (dicairkan).
Lembut dan gebu dua gabungan kek coklat dan puding karamel. Pasti jadi rebutan bagi mereka yang suka manisan karamel. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus. Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
Langkah cara memasak KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel
- Panaskan oven telebih dahulu pada suhu 160⁰..
- KARAMEL : panaskan gula dan tambah 40ml air panas. Masak sampai gula keperangan dan jangan terlalu hangit. Setelah perang tuang ke dalam loyang pembakar..
- PUDING : Pukul 3 biji telur bersama gula kaster. Tak perlu pukul hingga kembang cukup sekadar gula dan telur sebati. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sebati. Setelah itu tapis dan tuang ke dalam loyang karamel tadi..
- COKLAT KEK : Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu. Setelah kembang masukkan tepung dan serbuk koko. Gaul sebati. Kemudian masukkan susu segar dan mentega yang telah di cairkan. Gaul sebati..
- Setelah oven panas, bakar kek secara water bath iaitu letak kan loyang ke atas dulang pembakar yang diletakkan air panas. Bakar selama 60mnt pada suhu 160⁰..
- Sebelum di hidang sejukkan dahulu kek selama 1 sebelum keluar kan kek dari loyang.. SELAMAT MENCUBA...
Utk kek marble tu saya gunakan resepi asas buttercake. pernah share sebelum ni. tapi santan tu tukar kepada susu. Oh, maaf saya terlupa nak post resepi apam mekar. baru. Untuk kek coklat yang dilapisi dengan karamel ni , kami akan tunjukkan versi mudah membuat Siap bab lapisan atas kek coklat karamel kukus ini. Bahan dan Cara Membuat Kek Coklat Tanpa Telur. Guna senduk dan masukkan ke lapisan puding karamel kita tadi.
Begitulah pembahasan KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamel terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul KEK @ DESSERT : Kek coklat puding karamelkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan