Kek Batik Indulgence ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Batik Indulgence yang dapat Anda jadikan inspirasi.
anda mampu membuat Kek Batik Indulgence menggunakan 22 bahan 10 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.
Komposisi untuk memasak Kek Batik Indulgence
- Kamu perlu White Chocolate Mousse.
- Silahkan kamu persiapkan 200 g white chocolate.
- Siapkan juga 400 g non-dairy fresh cream (instant).
- Siapkan juga 20 g gelatin.
- Kamu perlu 100 g air panas.
- Anda butuh 2 st esen vanila.
- Silahkan kamu siapkan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
- Persiapkan Ganache.
- Anda membutuhkan 250 g dark chocolate.
- Siapkan juga 200 g non-dairy fresh cream(instant).
- Silahkan sobat siapkan 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
- Sediakan juga 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
- Silahkan kamu siapkan Kek Batik.
- Sediakan 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
- Siapkan juga 250 g butter.
- Sediakan 3/4 tin susu pekat.
- Selain itu juga tambahkan 🤎Bahan dibancuh:.
- Kamu membutuhkan 300 ml susu segar perisa coklat.
- Selain itu juga tambahkan 200 g Milo.
- Kamu perlu 4 sb serbuk koko.
- Siapkan juga 1 st esen vanila.
- Kamu perlu 1 st serbuk Nescafe.
Langkah cara membuat Kek Batik Indulgence
- Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
- Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
- White Chocolate Mousse:(Dengan kaedah double boiled): 1.Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2. Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas@guna microwave@double boiled. 3. Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
- Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
- Ganache: (Dengan kaedah double boiled)1.Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2. Masukkan golden syrup (sirap glukos). 3.Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
- Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
- Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
- P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
- P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air (dlm mangkuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
- P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).
Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Batik Indulgencepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan