Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake) ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar seputar Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake) yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake) anda sanggup membuat Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake) memakai 17 bahan 8 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake)

  1. Siapkan juga Masak atas api sehingga mendidih selama 2-3 minit, sejukkan.
  2. Anda Memerlukan 226 g / 1 buku butter.
  3. Persiapkan 1/2 cawan gula perang.
  4. Kamu butuh 3 sudu besar gula merah.
  5. Sediakan 500 g buah-buahan campur.
  6. Anda Memerlukan 150 g buah prun.
  7. Silahkan kamu siapkan 50 g kekacang (wallnut/pecan/badam/hezalnut).
  8. Silahkan sobat persiapkan 3/4 cawan air.
  9. Kamu membutuhkan Ayak bahan bahan kering.
  10. Kamu membutuhkan 1 3/4 cawan tepung gandum.
  11. Kamu butuh 2 sudu kecil mix spice.
  12. Persiapkan 1 sudu kecil serbuk penaik.
  13. Siapkan juga Bahan bahan lain.
  14. Sediakan 1 sudu kecil parutan kulit lemon.
  15. Silahkan kamu siapkan 1 sudu kecil parutan kulit oren.
  16. Anda Memerlukan 1 sudu kecil esen vanila.
  17. Anda Memerlukan 3 biji telur.

Langkah cara membuat Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake)

  1. Buah buahan kering dimasak diatas api sehingga mendidih dan dibiarkan selama 2-3 minit. Buahan lembut prun serta kekacang yang rangup tidak perlu dimasak. Bila sudah sejuk baru masukkannya..
  2. Pukul telur dengan esen vanilla sehingga rata. Masukkan ke dalam bekas buah buahan kering yang telah dimasak..
  3. Tepung dan bahan kering yang siap diayak dicampur dengan parutan lemon dan oren..
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau sehingga rata..
  5. Lapik dasar loyang 7 atau 8 inchi dengan kertas minyak. Gris kesemua permukaan dalam loyang dengan butter dan ditabur dengan tepung..
  6. Isi adunan dan masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan 160 darjah celsius dan dibakar selama 90 minit, atau sehingga masak..
  7. Permukaan kek boleh disapu dengan 2 sudu besar jem oren/aprikot yang dicampur dengan 1 sudu kecil air panas..
  8. Kek sedap dimakan keesokkan harinya. Kek menjadi lebih lembut dan lembap..

Begitulah pembahasan Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Buah Lembab (Super Moist Fruit Cake)artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com