Kek Batik Indulgence ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar tentang Kek Batik Indulgence yang bisa kamu jadikan contoh. Assalamualaikum, hari ni kami akan share beberapa KEBAIKAN COKLAT yang ramai tidak tahu 😆😉. Setiap kali bicara soal coklat pasti ramai yang. Produk lain : daging salai homemade & puding kek. 📦 postage/self pickup/delivery 🚗 area klang valley .
This cake is made by mixing broken Marie biscuits combined with a chocolate sauce or runny custard made with. Kek Batik Indulgence ni tengah hangat viral di laman-laman sosial dan grup masakan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri manisan enak ini, resipi perkongsian saudari Ainie Syeema ni boleh dicuba. anda bisa membuat Kek Batik Indulgence pakai 22 bahan 10 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.
Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Indulgence
- Sobat juga memerlukan White Chocolate Mousse.
- Anda butuh 200 g white chocolate.
- Kamu siapin 400 g non-dairy fresh cream (instant).
- Sediakan juga 20 g gelatin.
- Persiapkan 100 g air panas.
- Silahkan sobat persiapkan 2 st esen vanila.
- Silahkan kamu siapkan boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
- Selain itu juga tambahkan Ganache.
- Kamu perlu 250 g dark chocolate.
- Sediakan 200 g non-dairy fresh cream(instant).
- Anda Memerlukan 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
- Anda perlu 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
- Sediakan juga Kek Batik.
- Sediakan 400 g biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
- Kamu siapin 250 g butter.
- Kamu butuh 3/4 tin susu pekat.
- Siapkan juga 🤎Bahan dibancuh:.
- Persiapkan 300 ml susu segar perisa coklat.
- Sediakan juga 200 g Milo.
- Anda perlu 4 sb serbuk koko.
- Anda Memerlukan 1 st esen vanila.
- Silahkan sobat persiapkan 1 st serbuk Nescafe.
KEK BATIK INDULGENCE - makan sampai terpejam mata - YouTube. Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Bukan sekadar kek batik, namun resepi yang dikongsikan kali ini cukup memukau pandangan mata. Gabungan cheese dan coklat Cadbury. Последние твиты от Abang Kek Batik (@shahrulhainan).
Langkah cara memasak Kek Batik Indulgence
- Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
- Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
- White Chocolate Mousse:(Dengan kaedah double boiled): 1.Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2. Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas@guna microwave@double boiled. 3. Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
- Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
- Ganache: (Dengan kaedah double boiled)1.Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2. Masukkan golden syrup (sirap glukos). 3.Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
- Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
- Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
- P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
- P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air (dlm mangkuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
- P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).
OK sekarang kak ita kongsikan resepi kek Batik Indulgence Dan Cara buat rujuk video ya Selamat mencuba. KEK BATIK INDULGENCE - makan sampai terpejam mata. Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Resepi kek batik indulgence cheese viral azlina ina wahh.mesti korang tengah mencari cari. Dessert yang mudah, kerana kita tak perlu bakar guna oven.
Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgencekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan