Resepi kek batik mama linda ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya adalah gambar mengenai Resepi kek batik mama linda yang bisa sobat jadikan inspirasi. Kek batik ini berasal dari Malaysia Timur, Sarawak dan ia juga terkenal di negara jirannya, Sabah. Ia mudah dibuat dan sedap dimakan. Malah, penggemarnya kebanyakan adalah mereka yang suka makan coklat.
Orait, nah saya kongsikan resepi kak Azlina Ina. Harap dapat bantu korang yang suka. Kunjungi resepiabe.com untuk resepi - resepi lain. kamu dapat memasak Resepi kek batik mama linda menggunakan 9 bahan 4 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.
Bahan-bahan untuk memasak Resepi kek batik mama linda
- Kamu membutuhkan bahan a:.
- Kamu siapin 750 gram biskut merie (1& 1/2 pack)- dipatah2kan.
- Sediakan 1 cawan almond (dihancurkan kasar).
- Anda Memerlukan bahan b:.
- Kamu membutuhkan 200 gram gula kastor.
- Selain itu juga tambahkan 60 gram serbuk koko.
- Anda perlu 240 ml susu full milk dutch lady.
- Kamu perlu 150 gram anchor butter.
- Sediakan 1 sudu kecil essen vanilla or coffee.
Kek batik adalah antara resepi yang mudah untuk dibuat. Ianya tidak menggunakan peralatan yang canggih. Hanya beberapa bahan sahaja yang digunakan. Di sini kami kongsikan resepi kek batik cheese yang menjadi viral dan patut anda cuba.
Langkah cara membuat Resepi kek batik mama linda
- Caranya: - satukan semua bahan b dan renehkan hingga gula and butter mencair sebati - rehatkan adunan hingga sejuk - satukan bahan a ke dalam bahan b yang telah sejuk dan mampatkan masuk ke dlm loyang, sejukkan sebentar untuk ia mengeras.
- Ganached: 1/2 cawan whipped cream 120 gram dark chocolate berlys caranya: double boilkan bahan ganached dan tuang di atas permukaan adunan kek batik, and sejukkan beberapa jam hingga ia mengeras elok...
- Memo: - bagi rakan2 yang gemar kek batik yang lembut, masukkan adunan a ke dalam adunan b ketika adunan b masih panas, kacau segera and mampatkan dan bagi mereka yang nak texture ranggup once bahagian b masak sebati sejukkan ia sebelum di satukan bersama bahan a -mama guna loyang 8' -with thick ganached and add on banyak topping anda boleh jual di antara harga rm 40-45 bergantung pada jenis topping yang anda nak letak ya selamat mencuba.
- .
Kredit resepi kepada Puan Haya Habibah. Jenis butter yang digunakan akan mempengaruhi rasa kek batik. Jika guna pure butter yang mahal, rasa akan lebih berlemak dan rich. Masak butter smp cair, masak kek batik guna api kecik je ek. kemudian terus masukkan susu pekat. Resepi kek batik simple dan confirm jadi.
Begitulah pembahasan Resepi kek batik mama linda terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Resepi kek batik mama lindaartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan