Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Next merupakan gambar mengenai Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) yang dapat kamu jadikan ide.

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) kamu sanggup memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) mengfungsikan 8 bahan 8 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Sediakan juga 250 gram mentega (buttercup).
  2. Kamu butuh 1 cawan gula custor.
  3. Kamu siapin 4 biji telur gred C.
  4. Anda perlu 2 cawan tepung gandum diayak.
  5. Siapkan juga 2 sudu teh baking powder diayak.
  6. Kamu perlu 1 sudu teh esen vanilla.
  7. Kamu siapin 2 sudu makan serbuk koko diayak.
  8. Sediakan juga 1/2 cawan susu sejat.

Intruksi cara memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Sediakan bahan-bahan. Satukan dan ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan..
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Potong kecil mentega tu ye supaya senang nak putar. Kak Lat guna senduk kayu je. Petuanya putar ikut arah jam hingga selesai. Jangan putar tak tentu hala ye😂.
  3. Masukkan telur satu demi satu, pukul sebati setiap telur yang dimasukkan. Masukkan esen vanilla..
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu sejat. Kaup dan balikkan dengan menggunakan spatula..
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko yang telah diayak pada 1 bahagian dan satu lagi biarkan warna asal. Nak tambah warna-warna lain pun boleh, ikut citarasa masing-masing..
  6. Sapukan periuk dengan mentega. Kak Lat guna lebihan yang melekat dekat balutan buttercup tu ja. Sayang kan 😊. Masukkan adunan warna asal, selang selikan dengan adunan koko. Akhir sekali, lorekkan dengan pencukil gigi..
  7. Tekan butang yang bertanda kek. Periuk tekanan Kak Lat ni 35 minit ja. Ikut periuk tekanan masing-masing ye. Kak Lat tambah lagi 10 minit bagi garing sikit keknya..
  8. Dah siap. Biarkan sejuk dulu sebelum dikeluarkan dari periuk. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan dan tak melekat! Selamat mencuba..

Begitulah pembahasan Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com