Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis anda dapat membuat Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis gunakan 11 bahan 6 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis

  1. Kamu siapin 1 1/2 kg ubi kayu.
  2. Sobat juga memerlukan 300 gram gula kastor.
  3. Silahkan sobat persiapkan 125 gram mentega.
  4. Persiapkan 3 biji telur.
  5. Persiapkan 1 sudu teh vanilla.
  6. Sediakan juga 1 tin curnel jagung.
  7. Silahkan sobat persiapkan 1 kotak kecil Santan pekat.
  8. Silahkan sobat siapkan Perisa jagung secukupnya.
  9. Siapkan juga Perisa tebu utk warna hijau.
  10. Persiapkan Perisa ros untuk warna merah.
  11. Sediakan Secubit garam untuk melemakkan.

Intruksi cara membuat Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis

  1. Sediakan bahan bahan..
  2. Pukul sebati mentega dan gula hingga gula larut.
  3. Masukkan telur satu persatu dan di ikuti dgn serbuk vanilla dan garam. Putar sampai sebati sahaja.
  4. Kemudian gaul kan sahaja ubi kayu yg diparut beserta kanji nya. Kanji ini diambil apabila kita perah, ada air. Air kita simpan sampai akan terhasil mendakan kanji. Kanji ini yg digunakan. Tambahkan sekotak kecil Santan pekat dan curnel jagung. Gaul sebati semuanya guna spatula..
  5. Bahagikan kepada 3 bahagian untuk 3 jenis perisa berbeza. Saya guna perisa bukan Pewarna. Kerana perisa memberi rasa, sedangkan Pewarna hanya memberi warna. Bezakan?. Gabungan perisa tebu untuk hijau, perisa jagung untuk kuning dan perisa ros untuk merah memang memberi kita rasa yg cukup enak. Kalo tak percaya kene cuba..
  6. Cara nak membakar nya. Mula mula masukkan apa apa warna adunan yg anda suka. Bakar api atas bawah suhu 180 darjah. Bila atas dah nampak kering keperangan, atau test dengan pencucuk lidi satay, kalo tak lekat masak lah tu.tambah lagi lapisan perisa berikutnya. Teruskan hingga selesai. Siap..

Begitulah pembahasan Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manis terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Lapis Ubi Kayu Jagung Manisartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com