Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya adalah gambar tentang Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu yang dapat kalian jadikan ide.

Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu kamu mampu memasak Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu mengfungsikan 26 bahan 20 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu

  1. Siapkan juga Bahan untuk kek.
  2. Kamu membutuhkan Bahan A (masak atas dapur).
  3. Sobat juga memerlukan 1 cawan susu cair / fresh milk / UHT Whipping Cream.
  4. Anda membutuhkan 1 cawan minyak jagung / minyak masak.
  5. Silahkan sobat siapkan 1 cawan susu pekat manis.
  6. Anda butuh 1 cawan serbuk koko.
  7. Sediakan juga 1 cawan gula halus.
  8. Silahkan kamu siapkan Bahan B (pukul sebati).
  9. Siapkan juga 2 biji telur Gred A(Telur di pukul dengan wisk)Ketepikan.
  10. Silahkan kamu persiapkan Bahan C (ayak).
  11. Anda butuh 1 cawan tepung gandum.
  12. Kamu membutuhkan 1/2 sudu teh soda.
  13. Anda membutuhkan 1/2 sudu teh baking powdor.
  14. Kamu perlu 1/4 sudu teh garam.
  15. Persiapkan Cream Cheese.
  16. Kamu butuh 250 gm Cheese.
  17. Kamu membutuhkan 500 ml UHT Whipping Cream.
  18. Persiapkan 3 sudu besar susu pekat manis.
  19. Kamu butuh 1 sudu teh pes lemon ~ jika suka (aznie xbbh).
  20. Anda membutuhkan Coklat Leleh.
  21. Sediakan 250 gm coklat masakkan gelap.
  22. Anda butuh 250 ml UHT Whipping Cream.
  23. Kamu siapin 1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu.
  24. Kamu perlu 1 sudu besar butter.
  25. Anda perlu 1 sudu besar paste Hazelnut / Nutella (aznie xbbh).
  26. Persiapkan 1 sudu teh esen vanila.

Intruksi cara memasak Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu

  1. Jika kek ini hendak di bakar sebaiknya gunakan UHT Whipping Cream untuk dapatkan kek yang lebih moist. Bakar dengan kaedah steam bath untuk dapatkan kek yang lembab * Jika kek ini hendak di kukus sebaiknya gunakan fresh milk atau susu cair..
  2. Cara -Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus ke dalam periuk dan masak atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut..
  3. Kemudian masukkan telur yang telah di pukul terlebih dahulu dan masak sebentar atas api yang sangat perlahan.. sekejap aje...
  4. Akhir sekali masukkan campuran tepung yang telah di ayak.
  5. Masak sebentar sambil di kacau rata dengan api yang sagat perlahan. Sekejap aje... tutup api..
  6. Sediakan bekas aluminium atau bekas yang tahan untuk di kukus ~ (jika kek di kukus) atau sediakan loyang ~ jika kek di bakar.
  7. Susun bekal aluminium dalam kukus.
  8. Tuangkan adunan 1/2 daripada bekas.
  9. Kukus dalam kukusan yang telah didih airnya selama 30 ~ 45 minit atau sehingga masak.
  10. Jika bakar, gunakan suhu 170C. --Bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna.
  11. Sementara kita tunggu kek kita masak, kita sediakan krim cheese.
  12. Cara untuk membuat cream cheese -Satukan cheese dan susu pekat manis dan putar hingga adunan lembut dan sebati Masukkan UHT Whipping Cream dan putar hingga kental. * Pastikan jangan terlebih pukul kerana UHT Whipping cream akan mencair jika terlebih pukul.
  13. Cara Membuat Coklat Leleh -Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk.. Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk. Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan. Biarkan coklat mencair. Tambahkan esen vanilla dan gaul rata... Biarkan sejuk.
  14. Cara penyediaan it -Kek yang telah masak di biarkan sehingga sejuk sepenuhnya. Potong kek kepada 2 kepingan (jika nak buat cheese di tengah).
  15. Ambil sedikit cheese (dalam 2 sudu besar) dan campurkan dengan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan letakkan dalam piping bag untuk hiasan atas kek..
  16. Kek yang telah di potong di letakkan cheese.
  17. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek di atas cheese. Ratakan cheese di atasnya.
  18. Simpan sebentar dalam peti ais hingga cheese keras sedikit. Bila cheese dah keras, tuangkan coklat leleh.
  19. Hiaskan atas kek dengan corak pilihan dengan menggunakan cheese coklat yang di letakkan dalam piping bag tadi..
  20. Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair. Simpan dalam peti ais sebentar hingga coklatnya keras sedikit Sedia di nikmati...

Begitulah pembahasan Kek Chocolate cheese @ Kek Hantu terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Chocolate cheese @ Kek Hantukonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com