Kek Coklat Caramel ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Coklat Caramel yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Kek Coklat Caramel kamu bisa membuat Kek Coklat Caramel pakai 15 bahan 6 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Coklat Caramel

  1. Sediakan Gula hangus - 2 sudu besar gula halus.
  2. Anda butuh Caramel -1/2 tin susu cair.
  3. Kamu perlu 50 gm gula castor.
  4. Silahkan sobat persiapkan 1/2 sudu teh esen vanila.
  5. Silahkan kamu siapkan 3 kuning telur.
  6. Silahkan sobat siapkan Kek Coklat Moist -Bahan A.
  7. Sobat juga memerlukan 1 cwn serbuk koko.
  8. Selain itu juga tambahkan 1 cwn susu cair.
  9. Silahkan sobat siapkan 1 cwn susu pekat ~ letak 1/2 cawan.
  10. Anda perlu 1 cwn gula ~ letak 1/2 cawan.
  11. Kamu perlu 1 cwn minyak msk.
  12. Kamu siapin Bahan B - 3/4 cwn tepung gandum.
  13. Sediakan juga 1 sudu kecil soda bikarbonat.
  14. Sediakan 1 sudu kecil baking powder.
  15. Selain itu juga tambahkan Bahan C -4 bj telor ~ dikisar atau diblend.

Step by step cara memasak Kek Coklat Caramel

  1. Panaskan oven pada suhu 170 C Sediakan loyang besar yang berisi air panas ~ kerana proses membuat kek ni menggunakan kaedah bain marie Masukkan loyang yang besar dalam oven Kemudian sediakan loyang bulat berukuran 8inch..
  2. Untuk permulaan, sediakan gula hangus sebagai permukaan utk karamel. Letakkan 2 sudu besar gula dalam loyang dan panaskan atas dapur dengan api sedehana hingga gula larut dan keperangan. Selepas keperangam tuangkan ke dalam.loyan dan ratakan. Sejuk dan ketepikan..
  3. Untuk Lapisan Puding Karamel,sediakan mangkuk, satukan susu, gula dan esen kacau rata hingga gula larut. Masukkan kuning telur dan kacau perlahan-lahan sahaja hingga ia sebati. Jangan kacau kuat kerana jika ia berbuih tekstur puding tidak halus. Tuangkan adunan karamel ini dalam loyang gula hangus tadi. Masukkan dalam loyang besar yang berisi air dalam oven tadi dan bakar pada suhu 170C selama 15 minit atau karamel keras sedikit Sememtara menunggu karamel kita masak, sediakan bahan kek..
  4. Lapisan kek. Bahan A,Kesemua bahan di atas disatukan. Kemudian masak atas api perlahan hingga adunan sebati dan berkilat. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar. Bahan B -Kesemua bahan diatas disatukan. Kemudian di ayak. Ketepikan. Bahan C- dikisar atau diblend..
  5. Tuangkan adunan bahan B dan adunan bahan C ke dalam adunan bahan A secara selang seli. Mulakan dengan adunan tepung dan akhiri dengan adunan tepung juga Cth: tepung ~ telur ~ tepung ~ telur ~ tepung Gaul adunan hingga sebati..
  6. Kemudian kita tuangkan adunan kek coklat moist perlahan-lahan atas adunan karamel. Selepas itu kita masukkan semula loyang kek ke dalam loyang yang berisi air tadi dan bakar semula selama 1 jam atau sehingga kek dibakar dengan sempurna. Untuk membuat kek ini gunakan api atas dan bawah. Setelah kek masak, rehatkan kek hingga sejuk sepenuhnya Simpan dalam peti ais sekejap, kemudian baru terbalikkan Pastikan kek benar - benar sejuk baru terbalikkan untuk mengelakkan karamel pecah atau retak.

Begitulah pembahasan Kek Coklat Caramel terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Coklat Caramelpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com