Japanese Strawberry Short Cake ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar seputar Japanese Strawberry Short Cake yang dapat Anda jadikan contoh.

Japanese Strawberry Short Cake kamu bisa memasak Japanese Strawberry Short Cake mengfungsikan 13 bahan 10 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Japanese Strawberry Short Cake

  1. Sediakan juga Untuk Kek.
  2. Anda membutuhkan 15 gm Sirap jagung.
  3. Kamu membutuhkan 3 biji Telur.
  4. Anda butuh 1 biji Telur kuning.
  5. Silahkan kamu persiapkan 70 gm Gula pasir.
  6. Sediakan 75 gm Tepung kek.
  7. Anda membutuhkan 60 ml Minyak jagung.
  8. Silahkan kamu persiapkan 2 sudu besar Susu segar (Saya guna Dutch Lady Penuh Krim).
  9. Anda butuh 1 sudu teh Esen vanila.
  10. Sobat juga memerlukan 200 gm Strawberi.
  11. Anda Memerlukan Untuk Krim Putar.
  12. Persiapkan 200 ml Krim Putar sejuk.
  13. Sediakan 1 sudu besar Gula tepung/gula kastor.

Langkah cara membuat Japanese Strawberry Short Cake

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Sediakan bekas masukkan krim putar sejuk dan tambahkan gulas kastor, kemudian kacau dengan pengadun sehingga mengembang dan berkrim. Ketepikan.
  3. Dihiris lebar sebahagian buah strawberi dan sebahagian lagi dibelah 2 untuk hiasan. Ketepikan.
  4. Pengadun: telur, telur kuning, sirap jagung dan gula pasir sehingga mengembang untuk lebih kurang 5 minit.
  5. Ayak tepung tepund dan masukkan ke dalam campuran telur dan gula. Gaulkan sebentar hingga sebati.
  6. Tambah minyak jagung, susu, dan esen vanila, gaul dengan spatula hingga sebati, dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan dialas dengan kertas minyak.
  7. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar kek selama 30-35 minit sehingga masak dengan suhu 180 celcius.
  8. Keluarkan kek yang sudah masak dan dinginkan. Potong kek menjadi 2 bahagian, sapu dengan krim putar dan susun potongan strawberi di atasnya..
  9. Sapukan krim putar di atas susunan strawberi, dan lapis dengan kek.
  10. Sapukan krim putar kek lagi, kemaskan dan hiaskan dengan strawberi. Simpan di dalam peti sejuk selama 3 hinga 4 jam sebelum dihidangkan. Kek Strawberi sudah sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba dan selamat membuat kek.....

Begitulah pembahasan Japanese Strawberry Short Cake terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Japanese Strawberry Short Cakepostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com