Kek Batik Indulgence ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek Batik Indulgence yang dapat Anda jadikan ide.
kamu mampu membuat Kek Batik Indulgence manfaatkan 23 bahan 12 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.
Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Batik Indulgence
- Kamu perlu Bahan- bahan :-.
- Kamu membutuhkan kek batik.
- Persiapkan Biskut Marie 500g (2 pek).
- Siapkan juga 1 Ketul Butter 250g.
- Kamu siapin 1 Cawan Milo.
- Kamu siapin 1/2 Cawan Serbuk Koko.
- Sobat juga memerlukan 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
- Kamu siapin 1/2 Cawan Susu Cair.
- Kamu membutuhkan 1 Biji Telur.
- Siapkan juga 1 Sdk Esen Vanila.
- Anda membutuhkan 1/2 Sdk garam.
- Kamu siapin Topping Cheese:-.
- Kamu perlu 1 Ketul Cream Cheese 250g.
- Kamu butuh 1/2 Cawan Gula Icing.
- Sediakan juga 1/2 Cawan Whipping Cream.
- Kamu siapin 50 mls air panas.
- Persiapkan 1 Sudu makan Gelatin.
- Kamu butuh 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
- Silahkan sobat siapkan Topping Coklat :-.
- Silahkan kamu persiapkan 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
- Silahkan kamu persiapkan 1 Sudu Makan Butter.
- Persiapkan 1/2 Cawan Whipping Cream.
- Sobat juga memerlukan 1 Sudu kecil esen vanila.
Langkah cara memasak Kek Batik Indulgence
- Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
- Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
- Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
- Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
- Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
- Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
- Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
- Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
- Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
- Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
- Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
- .
Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek Batik Indulgenceartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Catat Ulasan
0 Ulasan